Een lesje wendbaarheid van Diederik Gommers
Zo ongeveer heel Nederland keek vorige week met kromme tenen naar het tv-optreden van Famke Louise bij Jinek. En met kromme tenen alleen hield je je nog in; ik stuiterde vol ongeloof en irritatie van de bank. Wat velen ondertussen niet doorhadden is dat wij daar als Nederlanders een prachtig lesje wendbaarheid kregen. Maar hoe dan? Ik hoor het jezelf afvragen…
Daar waar iedereen vol ongeloof reageerde op Famke, die blijkbaar iets anders bedoelde dan ze uitdroeg door de hashtag #ikdoenietmeermee te supporten, gebeurde er bij Diederik Gommers iets heel anders. Hij realiseerde zich dat het geen effect zou hebben wanneer hij haar zou zeggen dat ze het op een andere manier moest doen. Want wij mensen willen best wel veranderen, maar niet als we ons gedwongen voelen. Sterker nog, dan krijg je eerder een weerstandsreactie van ‘ik-MOET-helemaal-niks!’. We kunnen alleen veranderen vanuit een intrinsieke motivatie.
Maar ja, waar zit die knop?
En hoe kom je bij die knop?
“Hij realiseerde zich dat het geen effect zou hebben wanneer hij haar zou zeggen dat ze het op een andere manier moest doen.”
Wat kan ik hier van leren?
Gommers dacht ‘Wat kan ik hier van leren?’ We denken namelijk allemaal wel te weten hoe we iedereen mee moeten krijgen met alle maatregelen, maar misschien doen we het wel helemaal op de verkeerde manier? Hij stelde zich vervolgens open, om te kunnen leren van iemand die met 1 miljoen volgers op social media blijkbaar wél weet hoe je die groep kunt motiveren.
Een dag na de uitzending had Famke beveiliging nodig omdat ze werd bedreigd.
En wat doet Diederik Gommers? Hij bekommert zich om haar door haar iedere dag even te bellen om te vragen hoe het met haar gaat. Hij nodigt haar uit om haar uit te leggen hoe het virus werkt en waarom de maatregelen zo noodzakelijk zijn. Dit alles heeft zelfs een naam gekregen: begommeren.
“Dit alles heeft zelfs een naam gekregen: begommeren.”
Ik begommer
Jij begommert
Wij begommeren
Mooi nieuw woord voor in de Van Dale, vind je niet?
Begommeren
Het resultaat: een online campagne met een samenwerking tussen de arts en de influencer waarbij zij beiden hun expertise en kwaliteiten inbrengen (samen bereik je namelijk veel meer!), een mondkapjes-actie én Diederik Gommers op Instagram met binnen no-time een hoeveelheid volgers waar menig influencer alleen maar van kan dromen.
“Begommer jij mee?”
Wat mij betreft wordt ‘begommeren’ het woord van 2020. Want het geeft aan dat als we ons allemaal om elkaar bekommeren en open staan voor wat we van de ander kunnen leren, we mét elkaar zo veel meer bereiken dan alleen. Begommer jij mee?
#sterkercoronadoor
Heb jij ook zin om even een uurtje lekker te lachen om corona én daarmee onze helden in de zorg te supporten? Lees dan ‘De Lamme leidt de Blinde (door de coronacrisis)‘.