VAN WINTER NAAR LENTE: WAAR WIL JIJ IN GROEIEN?

VAN WINTER NAAR LENTE: WAAR WIL JIJ IN GROEIEN?
21 februari 2025 Joyce de Ruiter

Van winter naar lente: waar wil jij in groeien?

Eindelijk; de zon gaat weer schijnen en de temperaturen stijgen! De winter maakt langzaam plaats voor de lente. Het is weer langer licht, heel fijn want dan komen we niet meer iedere dag gevoelsmatig in het holst van de nacht thuis van het werk. En nog mooier: de vogeltjes gaan weer fluiten, de natuur komt weer tot leven en overal zie je tekenen van groei.
Dan kan ik natuurlijk niet anders dan de link maken met de symboliek van de lente. Want hoe zit dat met jou? En jullie als team of organisatie? Waar willen jullie in groeien dit seizoen?

.

De natuurlijke cyclus van verandering

Verandering is onvermijdelijk. Dat geldt voor de natuur en dat geldt net zo goed voor ons als mens, als professional, als organisatie. De vraag is niet óf er verandering komt, maar wanneer en hoe je hier mee omgaat. Zie je verandering als iets dat je overkomt, als een koude winterstorm die je moet doorstaan? Of zie je het als een kans, zoals de lente die ruimte geeft aan nieuwe mogelijkheden?

Soms voelt het veilig om in de ‘winterstand’ te blijven. Want als je doet wat je deed, dan krijg je wat je kreeg toch? Dat is alleen als de omgeving niet verandert, maar de wereld verandert continu. En als de mussen van het dak vallen hartje zomer ga je toch ook niet met een dikke winterjas je schaatsen op de sloot voor je huis uittesten?

202502 inspirerende spreker wendbaarheid veerkracht mindset groeien2
202502 inspirerende spreker wendbaarheid veerkracht mindset groeien

Verandering maakt plaats voor iets nieuws

Verandering kan eng zijn, weerstand oproepen. Vasthouden aan het oude vertrouwde biedt immers houvast. En stilstaan is juist soms goed, mits het een bewuste keuze is. Dus houd je als organisatie vast aan wat je kent, of ben je al bezig met wat er mag groeien?
Tijd om even stil te staan en alles onder de loep te nemen: wat gaat er goed? Welke processen werken goed? En welke gewoontes, structuren of overtuigingen mogen misschien plaatsmaken voor iets nieuws?

Wendbaarheid als fundament voor groei

In mijn keynotes over verandering en wendbaarheid neem ik mensen mee in de mindset die nodig is om verandering niet als een bedreiging, maar als een groeikans te zien. Wendbaarheid is daarin essentieel. Maar wat betekent dat concreet? Er is niet een universeel trucje om wendbaar te worden. Toch zijn er wel drie stappen die het fundament vormen:

1. Vooruitzien en anticiperen
Net zoals de natuur zich voorbereidt op de lente, kun jij ook vooruitdenken. Welke veranderingen komen eraan in jouw werkveld? Hoe kun je daar nú al op inspelen?
We hoeven geen helderziende te zijn om te weten dat er veranderingen aan gaan komen. Denk aan technologische ontwikkelingen, veranderende klantbehoeften of ontwikkelingen in de maatschappij. Doe dus eens je oogkleppen af, richt je blik naar buiten en kijk eens echt goed om je heen. En nog belangrijker, hoe voor-zie jij hierop? Welke eerste kleine stappen zou je kunnen zetten om niet verrast te worden, maar voorbereid te zijn?

2. De juiste houding kiezen
Je hebt geen controle over de verandering zelf, maar wel over hoe je ermee omgaat. Blijf je hangen in weerstand en frustratie? Of kies je ervoor om te kijken naar wat wél kan?
Iedereen kent wel een collega (of herkent zichzelf) die denkt: “Dit hebben we al eens geprobeerd en dat werkte niet” of “Waarom moeten we weer veranderen?” Dat is heel menselijk. Maar stel jezelf de vraag: Hoe zou het zijn als je verandering niet als iets ziet dat je overkomt, maar als een kans om te leren, te verbeteren of te vernieuwen?
Wendbaarheid betekent niet dat je zomaar alles moet accepteren wat er op je afkomt. Het betekent wel dat je bewust kiest hoe je erop reageert. Wat helpt jou – en jouw team – om een open en nieuwsgierige houding te behouden, ook als iets ongemakkelijk voelt?

3. Samen groeien
Een boom groeit niet alleen. Hij heeft de juiste bodem nodig, water, zonlicht. In organisaties werkt dat net zo. Wil je als team of bedrijf groeien? Dan heb je elkaar nodig.
Maar samenwerking betekent ook: ruimte maken voor verschillende perspectieven. Hoe zorgen jullie er als team of organisatie voor dat iedereen zich gehoord voelt in een veranderingsproces? Wordt er actief geluisterd naar ideeën en zorgen? Is er ruimte om te experimenteren en fouten te maken?
Een wendbare organisatie is niet alleen snel in aanpassen, maar ook sterk in samen leren. Waar ligt binnen jullie team nog ruimte om die samenwerking te versterken?

“Hoe klein of groot de stap ook is, het belangrijkste is dat je in beweging blijft.”

Van denken naar doen

De lente is het seizoen van groei, van mogelijkheden, van een frisse start. Maar groei gebeurt niet vanzelf. Het vraagt om actie. Dit is hét moment om jezelf en je team de vragen te stellen:
• Waar willen we als organisatie in groeien?
• Welke gewoontes of werkwijzen mogen we loslaten?
• Hoe zorgen we ervoor dat we niet alleen reageren op verandering, maar er proactief mee aan de slag gaan?

Misschien betekent dit dat je deze week een moment pakt om met je team te bespreken welke verandering het meeste impact zal hebben de komende tijd. Of misschien is het een goed moment om eens kritisch naar je eigen werkstijl te kijken: welke kleine aanpassing kan al een groot verschil maken?
Hoe klein of groot de stap ook is, het belangrijkste is dat je in beweging blijft.
Dus, wat ga jij dit seizoen laten groeien? 🌱

inspiratie tips spreker

Joyce de Ruiter is een veelgevraagd inspirerende spreker op het gebied van wendbaarheid, veerkracht en leiderschap in tijden van verandering en diversiteit & inclusie. In haar keynotes combineert ze beste inzichten uit de psychologie van veranderen met haar krachtige levensverhaal over hoe ze omgaat met het langzaam verliezen van haar zicht en gehoor.

BOEK JOYCE ALS SPREKER VOOR JOUW EVENT