KEEP YOUR HEAD UP
5 januari 2021 Joyce de Ruiter

Keep your head up

“Ja maar Joyce, jij bent expert op het gebied van wendbaarheid en veerkracht. Hoe doe je dat toch? Wat moet ik doen om wendbaarder te worden en meer veerkracht te krijgen?”
Je wilt niet weten hoe vaak ik momenteel deze vragen krijg. Niet zo gek natuurlijk, want deze bizarre tijd met opnieuw een lockdown vraagt enorm veel van ons. Zowel zakelijk als privé. We proberen uit alle macht alle ballen hoog te houden. Ons werk goed te doen, op tijd in de videocalls te zitten, te zorgen dat de kinderen niet door jouw call heen krijsen, gezellig te zijn voor onze “thuiscollega” en oh ja; onze kinderen vragen ook continu om hulp bij het thuisonderwijs.

Stilstaan

Voel je hem al? Niet zo gek dat af en toe een van die bordjes die je zo krampachtig hoog probeert te houden valt. Of dat je het liefst met je hoofd onder de dekens zou blijven liggen. Of snakt naar een onbewoond eiland…
Maar gun jij jezelf ruimte voor die gevoelens? Hoe ga je ermee om? Blijf je doorgaan, of mag je ook even stilstaan?
Soms even stil staan móét. Om ruimte te geven aan rouw. Want door de rouw de ruimte te geven kun je daarna veerkrachtiger verder. Mijn rouw heeft meestal de vorm van Netflix en chocola. Of muziek…en chocola…
En de grap is dus dat het wetenschappelijk is bewezen dat je dat dan ook het beste kunt doen. Acceptatie van een verandering is één van de onlosmakelijke stappen die volgt na een rouwproces. Je neemt afscheid van het oude vertrouwde en gaat iets nieuws en onbekends tegemoet. En onbekend maakt onbemind.

“En de grap is dus dat het wetenschappelijk is bewezen dat je dat dan ook het beste kunt doen.”

Acceptatie van de verandering

“Maar Joyce, raak je dan niet helemaal in de put als je toegeeft aan die rouw?” Een terechte vraag. Want toegeven aan rouw is ook eng. Tegelijkertijd merk ik dat het mij helpt wanneer de rouw er mag zijn. De frustratie over het feit dat je je niet zo ‘mag’ voelen van jezelf werkt je anders alleen maar harder tegen. En eerlijk is eerlijk, je bent niet de enige die dit doormaakt. Dus vraag om hulp en wees er voor een ander. In al deze gekte. Maak ruimte voor rouw. Voor jouw rouw en die van je (thuis)collega. Niet met koffie en cake, maar gewoon met een goed gesprek.
Wanneer? Gewoon nu. Check hoe het met je collega gaat. Met oprechte aandacht.
“Niet ‘volgende week vrijdag tussen 14.00 en 14.15 uur heb ik nog wel een gaatje”. Nee vandaag.
Alleen als je ook de weerstand, angst of welke emotie er ook heerst bespreekbaar maakt, kun je duurzaam naar de fase van acceptatie van de verandering.

“Check hoe het met je collega gaat. Met oprechte aandacht.”

I saw a friend of mine the other day
And he told me that my eyes were gleaming
I said I’d been away
and he knew the depths I was meaning
It felt so good to see his face
the comfort invested in my soul
To feel the warmth of his smile
when he said ‘I’m happy to have you home’
Oh I’m happy to have you home

Keep your head up, keep your heart strong
Keep your mind set in your ways
Keep your heart strong

– Ben Howard, Keep your head up