Uitdagen en resetten van je mindset
Als de vierde persoon in mijn omgeving laaiend enthousiast vertelt over de helweek, kan ik mijn nieuwsgierigheid niet meer onderdrukken. Als inspirerende spreker over verandering, wendbaarheid en mindset kan ik een kans om mezelf hierin te ontwikkelen natuurlijk niet laten liggen. Dus ja, spuit elf gaat ook een helweek doen.
Tijdens mijn vakantie lees ik het boek van Erik Bertrand Larssen en – geloof het of niet – ik krijg zelfs zin in die week vol afzien.
Wat is een helweek?
Een week met je schoonmoeder op camping de Klamme Kreek, maar die bedoel ik niet.
De helweek is gebaseerd op het concept van mentale en fysieke discipline, geïnspireerd door de strenge trainingsweken die soldaten in elite-eenheden doorlopen. Het idee is om jezelf gedurende zeven dagen volledig uit je comfortzone te halen, je gewoontes te doorbreken, en je grenzen te verleggen. Dit doe je door vroeg op te staan, gezond te eten, intensief te sporten, een berg werk te verzetten en uitdagingen aan te gaan die je normaal gesproken zou vermijden. Het is een week waarin je jezelf dwingt om het beste uit jezelf te halen en waarin je geconfronteerd wordt met je eigen beperkende gewoontes én mogelijkheden. Het doel? Na deze week niet alleen fysiek en mentaal sterker zijn, maar ook nieuwe inzichten krijgen die je helpen om je leven naar een hoger niveau te tillen. Kortom: hard werken wordt beloond.
Doelen stellen
Het begint allemaal met het formuleren van een doel. Wat wil ik het komende jaar bereiken en hoe kan ik dat opdelen in maanddoelen, zodat ik tijdens de helweek een mooie start kan maken? Ik heb mezelf onlangs als doel gesteld om mijn derde boek op mijn volgende verjaardag uit te brengen. Nu wil jij natuurlijk weten wanneer ik jarig ben…
Leuk, zo’n doel stellen, maar ik krijg het er ook Spaans benauwd van (en ja, ik zat toevallig in de zon in Bilbao, maar dat had er verder niets mee te maken). De afgelopen maanden heb ik iets harder gewerkt dan goed is voor mijn gezondheid en ik was de balans een beetje kwijt. Mijn grootste uitdaging is dus om meer rust te creëren in mijn leven en beter voor mezelf te zorgen. Hoe krijg ik daar ook nog een boek bij geschreven als ik juist minder wil werken? Veel en hard werken kan ik als de beste, maar nee zeggen tegen dingen die ik leuk vind, is een heel ander verhaal.
Ik realiseer me dat een helweek juist een perfect resetmoment kan zijn voor een nieuwe dagindeling, waarbij ik beter rustmomenten inbouw. Ik ga dus niet alleen maar keihard werken en afzien. Ik maak er een he(me)lweek van met een beetje afzien. Want als je inspirerende spreker over verandering en wendbaarheid bent mag je de regels ook wel een beetje flexibel invullen, toch? Ik vind van wel.
“Het begint allemaal met het formuleren van een doel.”
Een goede voorbereiding is het halve werk
Een helweek moet je goed voorbereiden met een dagschema: wat ga je op welk tijdstip doen en eten? En daar zit voor mij de winst. Waar ik normaal gesproken door haast en gebrek aan de juiste boodschappen snel een paar crackers uit een la gris voor de lunch, bedenk ik nu gezonde en makkelijke recepten en plan hier de boodschappenservice voor in. Hoef je maar één keer uit te werken en daarna kun je het makkelijk kopiëren voor andere weken. Ik word me bewuster van hoe ik mijn dag wil indelen en spreek plechtig met mezelf af: vol is vol, meer gaat er niet in mijn agenda. Ik maak een to-do-lijst met dingen die de afgelopen maanden zijn blijven liggen en dingen die ik wil doen om me inhoudelijk voor te bereiden op het komende najaar. Én ik plan dagdelen schrijftijd in voor mijn boek.
Een van de leefregels is ook: ‘Wees je bewust van de verschillende rollen die je in de loop van een dag vervult en vervul ze met glans.’ Ik zie dit als een vrijbrief om niet non-stop te werken, maar juist meer momenten met mijn volle aandacht met het gezin door te brengen (ook hier komt die wendbare mindset van pas…). Dit past immers bij mijn doel voor een betere balans. Het is ook nog schoolvakantie, en dat is juist het moment voor quality time met elkaar. Die ga ik dus met mijn volle aandacht benutten😉!
Regels helweek
Ook nieuwsgierig geworden? In het boek staat een uitgebreide beschrijving per dag, maar als je deze regels weet heb je al de belangrijkste info voor het vormgeven van jouw helweek. Gaat jouw wendbare geest hier ook gelijk van in de onderhandelstand?
- Start maandagochtend 05.00 uur, stop zondagavond 22.00 uur.
- Sta elke ochtend om 05.00 uur op..
- Ga elke avond om 22.00 uur naar bed.
- Werk de hele week extreem hard. Wees gefocust, bewust en plichtsgetrouw.
- Stick to the plan.
- Wees je te allen tijde bewust van modus en focus.
- Wees je bewust van de verschillende rollen die je in de loop van een dag vervult en vervul ze met glans.
- Probeer de hele tijd blij, positief en oplossingsgericht te zijn.
- Wees daadkrachtig en proactief.
- Neem weloverwogen, kwalitatieve rust.
- Besteed extra aandacht aan kleding en uiterlijk.
- Laat alle privéaangelegenheden wachten tot de avond.
- Gebruik geen sociale media onder werktijd.
- Beperk praatjes met collega’s tot een minimum.
- Train minstens één keer per dag, liefst ’s ochtends.
- Eet de hele week uitsluitend gezond, geen suikers, vijf maaltijden per dag, waarvan twee tussendoortjes.
- Laat de tv uit.
In mijn volgende blog meer over mijn helweek. Heb jij de jouwe al gepland?
Joyce de Ruiter is een veelgevraagd inspirerende spreker op het gebied van wendbaarheid, veerkracht en leiderschap in tijden van verandering en diversiteit & inclusie. In haar keynotes combineert ze beste inzichten uit de psychologie van veranderen met haar krachtige levensverhaal over hoe ze omgaat met het langzaam verliezen van haar zicht en gehoor.
BOEK JOYCE ALS SPREKER VOOR JOUW EVENT