Voorbereid zijn op veranderingen: Hoe voor-zie jij je toekomst?
Is het thema verandering hot? Je kunt geen krant openslaan of een talkshow op tv zien zonder dat het gaat over de veranderende wereld. Ik mag hopen dat iedereen door heeft dat verandering niet iets van deze tijd is. Soms langzaam en bijna onmerkbaar, soms snel en disruptief. Veranderingen kunnen ons overvallen, of we kunnen er proactief op inspelen.
.
Voor-zien: anticiperen op de toekomst
Hoe minder ik ga horen en zien, hoe meer ik moet anticiperen: voor-zien.
Voor-zien wat er kan gebeuren, gaat gebeuren of moet gebeuren. Anders haalt mijn ziekte mij in. Wanneer komt het moment dat ik baat zou hebben bij een geleidehond? Iets waar ik totaal niet op zit te wachten maar waar ik wel de regie in heb genomen om mij hier mentaal op voor te bereiden. Zo ben ik een aantal jaar geleden naar iemand toe gegaan die een geleidehond heeft. Ik heb met haar hond gewandeld en met haar gepraat over hoe het is om voor zo’n hond te zorgen. Ik vond het verschrikkelijk. Ik wilde maar 1 ding: huilend naar huis. IK WIL DIT NIET.
Maar het heeft me wel inzicht gegeven dat het moment dat ik niet meer de deur uit durf of kan omdat ik het echt niet meer zie pas het moment zal zijn dat ik hier weer over na hoef te denken. Dat geeft mij voor nu een gevoel van rust en grip over een deel van mijn toekomst waarvan ik sowieso weet dat die gaat komen. Kan ik het nu weer loslaten.


Anticiperen in huize De Ruiter
Voor-zien is niet alleen een kwestie van scherp zijn op wat er kan veranderen, maar ook op wat er moet gebeuren om goed voorbereid te zijn. Hoe vaak sta jij hier bij stil? Hoe vaak denk je na over de dingen die je niet ziet aankomen en hoe bereid je je daar op voor?
Dat spaarpotje voor als de wasmachine kapot gaat. Of zoals in huize De Ruiter nu actueel is: een puber die zonder haar ouders op vakantie wil. Afgelopen jaar kregen we al twee keer de vraag van onze 16-jarige of ze een weekend weg mocht met haar vriendinnen. Daar is het uiteindelijk om diverse redenen niet van gekomen maar we hoefden geen helderziende te zijn om te weten dat de vraag of ze volgend jaar met haar vriendinnen op vakantie mag voor zon, zuipen en hopelijk geen ziekenhuis, niet lang meer zou duren.
Voor-zien in je werk
Hoe voor-zie jij in je werk? Wetenschappers van MIT voorspellen bijvoorbeeld dat tegen 2040 maar liefst 40% van het werk dat nu door mensen wordt gedaan, door AI kan worden overgenomen.
Heb je ooit nagedacht over hoe snel technologie je werk verandert? Een paar jaar geleden deed je misschien nog alles handmatig. Nu is er ineens die slimme software of robot die jouw taken sneller doet dan jijzelf ooit kon. Die robot die ook nooit ziek is, geen pauze neemt, niet slaapt of naar het toilet hoeft. Vraag je je wel eens af of jouw functie er over een paar jaar nog wel is of hoe jouw functie er over 5 jaar uit zal zien? En begin niet met ‘dat zal zo’n vaart niet lopen’. Dat doet het namelijk wel.
Dan is er weer die keuze: jezelf heel zielig vinden met Netflix en chocola (kan best voor even helpen en dat weet ik van een vriend uiteraard)? Of denk je: “Dat is mooi want zo ontstaat er ruimte om andere werkzaamheden te kunnen doen”? Wacht je af tot je overbodig wordt, of ga je proactief op zoek naar manieren om je te onderscheiden in een veranderende arbeidsmarkt. Investeer je in nieuwe vaardigheden of specialiseer je in een nieuw vakgebied dat moeilijker te automatiseren is?
“Voor-zien is niet alleen een kwestie van scherp zijn op wat er kan veranderen, maar ook op wat er moet gebeuren om goed voorbereid te zijn.”
Voor-zien in je organisatie
Waarom voor-zien in je organisatie ervoor zorgt dat je niet blind en doof bent in de toekomst. Stel; je krijgt als organisatie het nieuws dat de grootste klant vertrekt. Paniek in de tent? Nee, want jullie hebben je altijd gefocust op niet afhankelijk te zijn van één opdrachtgever maar een divers klantenbestand om risico te spreiden. Met deze stabiele basis hebben jullie genoeg ruimte om de focus te verleggen naar het binnenhalen van nieuwe leads.
Bij veranderingen hebben we vaak geen keuze in welke vorm, duur of impact ze komen. We hebben wél een keuze in hoe we hier op reageren. Voor-zien is een van de essentiële sleutels als het gaat om het ontwikkelen van een wendbare mindset. Zo word je niet overvallen door veranderingen, je bent ze juist voor én je hebt zelf de regie over hoe je de nieuwe mogelijkheden die hierdoor ontstaan invult.
Dus vraag jezelf vandaag eens af: Hoe voor-zie jij je toekomst? En welke stap zet je, vandaag nog, om voorbereid te zijn?

Joyce de Ruiter is een veelgevraagd inspirerende spreker op het gebied van wendbaarheid, veerkracht en leiderschap in tijden van verandering en diversiteit & inclusie. In haar keynotes combineert ze beste inzichten uit de psychologie van veranderen met haar krachtige levensverhaal over hoe ze omgaat met het langzaam verliezen van haar zicht en gehoor.
BOEK JOYCE ALS SPREKER VOOR JOUW EVENT