BOEKEN

Als je wereld donker en stil wordt, word jij dat dan ook?

Als Joyce zeventien is, zegt een arts tegen haar dat ze niet van waarde zal zijn voor de maatschappij. Hij suggereert dat ze maar een taal moet gaan leren. ‘Dan kun je misschien een keer een boek vertalen.’ Meer zit er voor haar niet in, is zijn boodschap.

Joyce weet op dat moment net dat ze lijdt aan het zeer zeldzame Ushersyndroom, dat ervoor zorgt dat ze steeds slechter gaat horen en zien en rond haar veertigste doof en blind zal zijn. De diagnose maakt dat ze haast heeft: ze wil alles zien, alles doen, alles leren, alles meemaken voordat haar wereld definitief donker en stil wordt. Ze is in voortdurend gevecht met haar ziekte, wanhopig op zoek naar een manier om er blij mee te zijn – tot ze inziet dat dat een strijd is die ze nooit kan winnen. Dan begint ze ervan overtuigd te raken dat ze de wereld iets te vertellen heeft. Dat ze straks niet meer kan horen of zien, hoeft niet te betekenen dat ze ook zal zwijgen.

Nu is ze getrouwd, moeder van twee kinderen, ondernemer en veelgevraagd spreker. Ze kan de invallende duisternis en de stilte niet tegenhouden, maar haar verhaal wel gebruiken om anderen te inspireren en beter te leren omgaan met veranderingen.

En nee, ze heeft nooit een boek vertaald. Ze heeft er wel een geschreven. En wát voor een.

Wil je 20 exemplaren of meer bestellen? Stuur me dan even een mailtje naar info@joycederuiter.nl, dan regel ik een mooie korting bij de uitgever.

 • Joyce is een sterke vrouw die anderen laat zien dat zij ondanks de onzekerheid waar zij mee leeft, zich niet laat belemmeren in haar ambities.

  Margriet van der Linden
  Margriet van der LindenPresentatrice, schrijfster en spreekster
 • Voor mij hét boek van het jaar over wendbaarheid en verandering – beschreven met een lach en een traan. Dit boek zou verplichte literatuur moeten worden voor iedereen die met verandering, zakelijk en/of privé, te maken krijgt.

  Jeroen de Punder
  Jeroen de PunderDirecteur Social Care Network B.V.
 • Het verhaal van Joyce is een verhaal dat gehoord en gezien moet worden…zeker nu ze dat zélf nog kan zien en de reacties op haar verhaal zelf kan horen. Aanrader dus!!!

  Humberto Tan
  Humberto TanPresentator
 • Een levensverhaal dat nog niet af is. Waar je stil van wordt én nog honderduit over door wilt praten. Je mag zo dichtbij Joyce komen dat je haar angst, boosheid en verdriet maar ook haar kracht, positiviteit en doorzettingsvermogen door en door voelt. Een boek dat je gelezen moet hebben omdat het bevestigt: what doesn’t kill you makes you stronger!

  Astrid Jonker
  Astrid JonkerDirector Human Resources Port of Rotterdam

‘Een hilarisch hart onder de riem voor iedereen in crisistijd’

Dit is een verhaal over Niek en Joyce.
Niek heeft een dwarslaesie en Joyce lijdt aan het syndroom van Usher, dat haar langzaam doof en blind maakt. Dat zijn geen leuke dingen natuurlijk, maar deze twee kunnen er wel mee leven. En hoe: ze trekken als inspirerende sprekers letterlijk volle zalen.

Tot het coronavirus die bijeenkomsten ineens onmogelijk maakt. Niek en Joyce zitten in zak en as. Of beter: in een inloopkast en aan de keukentafel. Hun werk is weg, hun gezondheid wordt bedreigd, al het nieuws is slecht en knuffelen mag ook al niet meer. Niek trekt zich terug onder zijn dekbed en Joyce pakt de chocola erbij.

Maar na een tijdje kunnen ze hun aangeboren optimisme toch niet langer onderdrukken. Dus gaan ze op zoek naar nieuwe manieren om zich nuttig te maken en hun verhaal te vertellen. Dat gaat met vallen en opstaan. Niek probeert het even zingend (geen goed idee) en Joyce klussend (ook niet zo). Maar hun zoektocht leidt uiteindelijk wel ergens toe en levert onderweg een hoop inzichten op. En dit boekje: een hilarisch hart onder de riem voor iedereen in een tijd van crisis.
#sterkercoronadoor

Van ieder verkocht exemplaar reserveren we €1,50 voor het goede doel.