WAT SPREKEN VOOR NEXTMEDHEALTH NOG MEER HEEFT GEBRACHT

WAT SPREKEN VOOR NEXTMEDHEALTH NOG MEER HEEFT GEBRACHT
22 maart 2023 Joyce de Ruiter

Wat spreken voor NextMedHealth in Amerika mij nog meer heeft gebracht

Samen met Viola heb ik een week in San Diego, San José en San Francisco doorgebracht met een fantastische groep mensen. Nooit had ik gedacht dat deze week me zo veel mooie herinneringen, ontmoetingen en inspiratie op zou leveren.
Aanleiding voor deze trip was dat ik mocht spreken op het NextMedHealth congres in San Diego. We reisden met een gezelschap van veertig professionals uit de zorg. Van bestuurders tot CIO’s, van artsen tot consultants, allemaal met de missie geïnspireerd raken hoe het zorglandschap van Nederland futureproof te maken.
Zet een groep gemotiveerde mensen in een andere tijdszone, uit de dagelijkse opslokkende hectiek samen en er ontstaat vanuit verbinding een snelkookpan van ideeën en nieuwe samenwerkingen.

Gezondheidszorg en innovatie

NextMedHealth is een congres van bijna vier dagen met tig sprekers van over de hele wereld over gezondheidszorg en innovatie. De urgentie dat wereldwijd het zorgstelsel fundamenteel moet veranderen was al duidelijk. De sprekers vertelden ook over de nieuwste technologische ontwikkelingen en medicatie zoals de toepassing van ‘magic mushrooms’ (hoe je dit wilt interpreteren laat ik volledig over aan jou). In het innovatielab werden diverse technische oplossingen gedemonstreerd zoals een VR-cabine voor de behandeling van bijv. PTSS of een blaastest die diabetes kan signaleren.

Perceptie van controle

Mijn talk ging over de perceptie van controle. Want als er iets ernstig mis is met je gezondheid voelt dat alsof je de controle verliest over je lichaam, en daarmee over je leven. Door het geven van controle aan je patiënten lever je als zorgverlener niet alleen een bijdrage aan de cure, juist ook aan de care. Hierover later meer in een andere blog. Nu wil ik eerst iets anders met je delen.

Kijken met een andere visie

Het mooie van NextMedHealth is dat innovaties direct worden toegepast. Als je als sprekers én publiek dagenlang met elkaar doorbrengt zijn de lijnen immers kort. Zo heb ik David Eagleman mogen ontmoeten, de uitvinder van o.a. de Neosensory polsband.
De Neosensory is een van de vele voorbeelden die tijdens dit congres werden gedeeld waarbij met een andere visie wordt gekeken naar het terugwinnen van lichamelijke functies die niet meer werken. Dus niet ‘het gehoor werkt niet meer dus we moeten een toepassing of behandeling ontwikkelen voor het oor’, maar: ‘het oor werkt niet dus welk ander orgaan kan deze functie overnemen?’.

“Dus niet ‘het gehoor werkt niet meer dus we moeten een toepassing of behandeling ontwikkelen voor het oor’, maar: ‘het oor werkt niet dus welk ander orgaan kan deze functie overnemen?’”

En dan kom je al snel uit bij de hersenen. Hersenen zitten veilig in de schedel geborgen, gevangen in duisternis. De enige input die ze krijgen zijn elektrische en chemische signalen. Waar de hersenen echt goed in zijn is het extraheren van patronen in deze signalen en daar uiteindelijk betekenis aan geven. Het maakt voor de hersenen niet uit waar de informatie vandaan komt, zolang de informatie maar daar aan komt zullen je hersenen bedenken wat ze ermee moeten doen.

Zonder horen toch kunnen verstaan

De Neosensory polsband is ontwikkeld voor diverse toepassingen zoals ook voor doven en slechthorenden. Het ziet eruit als een soort fitbit horloge. Aan de binnenkant van de polsband zitten blokjes met trilsensoren die geluid omzetten in trillingen. David vertelt dat na zo’n drie weken consequent dragen van de polsband je hersenen deze trillingen gaan herkennen en omzetten in woorden waardoor je zonder te horen toch kunt verstaan.

Toeval bestaat niet: David woont een kwartier rijden van het Google hoofdkantoor waar wij twee dagen later naartoe gingen. Een Uber was snel geregeld en nu mag ik mij als eerste Europeaan trotse eigenaar van een Neosensory polsband noemen!

Mijn eerste ervaringen met de Neosensory polsband

De eerste uren ben ik mij heel bewust van de trillingen en kan ik mij er nog niets bij voorstellen dat er een dag komt dat ik deze trillingen kan interpreteren tot woorden. Na een paar uur raak ik gewend aan de continue trillingen en merk ik amper nog dat ik hem om heb. Het is net als het dragen van je schoenen, je voelt ze wel maar je bent je er (mits het geen vijftien centimeter hoge killerheels zijn) niet continu bewust van.
Tijdens het volgen van een presentatie sta ik versteld van hoeveel geluid de polsband opvangt. Als er aan de andere kant van de zaal een vraag wordt gesteld hoor ik amper geluid, laat staan dat ik het kan verstaan. Maar om mijn pols voel ik een trilling in een ritme dus zou het over een tijd mogelijk kunnen zijn dat ik met de Neosensory wél kan horen wat er gezegd wordt? Ik durf het nog niet te hopen…

Waar de winst ligt

De volgende ochtend begin ik te voelen dat iedere klank zijn eigen plaats en type trilling heeft. De hilariteit is groot als iedereen allemaal woorden roept om uit te proberen hoe deze voelen. Vooral het meest gezegde woord bij ons thuis: ‘mama’. Gevolgd door de welbekende als we niet snel genoeg reageren ‘mahaaam’ en ‘MAMAAAA!!!’.
Nu ik deze blog schrijf draag ik de polsband zes dagen maar is het nog abacadabra wat ik voel. Ik ben heel nieuwsgierig naar wat ik over twee weken ervaar/interpreteer. Volgens David zijn gebruikers op een gegeven moment in staat om zelfs het verschil tussen ‘house’ en ‘mouse’ te herkennen. En daar zou voor mij de winst liggen. Mijn hoortoestellen compenseren zo’n tweederde van mijn gehoor dus ik ben onbewust de hele dag aan het associëren in de context van de zin wat er gezegd wordt. Ik denk dat ik half niet bewust ben van hoeveel energie dit kost. Stel je voor dat de Neosensory dat stukje spraakverstaan makkelijker maakt…dat zou toch fantastisch zijn?!
De komende periode zal ik gaan ervaren, hopelijk verwonderen en houd jullie zeker op de hoogte.

Een glimp van de toekomst

Naast NextMedHealth bezochten we ook Silicon Valley, Google en UCSF in San Francisco waar we een glimp van de toekomst hebben gezien die voor mij als niet-health professional inhoudelijk echt boven m’n pet gingen. Termen als Med-PaLM, AI en de nieuwste release van ChatGPT beloven veel voor de toekomst, dat was te merken aan het enthousiasme van de groep die dit wél begreep😉. Ook kregen we bij Google een demo van het prototype van het beeldbellen van de toekomst. Helaas mogen we hier niet zo veel over delen, maar het leek net alsof de andere persoon echt fysiek voor je zat. Ik zie mogelijkheden!

Zo zie je maar weer: blijf vooral je dromen delen. Wie weet komen er mensen op je pad die je helpen deze te realiseren. Ik had nooit gedacht dat mijn keynote tijdens het ‘Verder in beweging congres’ hiertoe zou leiden. Ik wil Remco Hoogendijk en Mark van Houdenhoven van de Sint Maartenskliniek, Lucien Engelen, Daniel Kraft en Shawna Butler bedanken voor het mogelijk maken van deze reis. Het was een herinnering voor het leven.
Tot slot een big shout out voor Patrick van der Schaaf en zijn team van Cognicum die de hele reis tot in de puntjes hadden geregeld. En natuurlijk voor Viola a.k.a. mijn geleidehond, gatekeeper, animatieteam, personal trainer, feeder en sparringspartner oftewel: de beste p.a. die ik mij kan wensen.

inspiratie tips spreker

Joyce de Ruiter is een veelgevraagd spreker op het gebied van wendbaarheid, veerkracht en leiderschap in tijden van verandering. In haar keynote combineert ze beste inzichten uit de psychologie van veranderen met haar krachtige levensverhaal over hoe ze omgaat met het langzaam verliezen van haar zicht en gehoor.

BOEK JOYCE ALS SPREKER VOOR JOUW EVENT