UITSTELMODUS IS MIJN COMFORTZONE

UITSTELMODUS IS MIJN COMFORTZONE
10 januari 2024 Joyce de Ruiter

Uitstelmodus is mijn comfortzone

Ken je dat? Van die ambitieuze mensen die een boek willen schrijven. Die zich dan een week in een huisje in het bos opsluiten. Die dan met een glas wijn in één avond een heel hoofdstuk schrijven. Die de hele week foto’s van zichzelf posten van achter hun laptop. Met zo’n voldaan gezicht omdat ze al zo veel hebben uitgewerkt en nog zo vol inspiratie zitten voor de andere tien hoofdstukken.
Dat dacht ik ook wel even te doen. Al voordat mijn eerste boek uitkwam heb ik het idee voor het boek dat ik nu aan het schrijven ben.
Maar toen kwamen er talloze events tussendoor waar ik mocht spreken en al mijn focus naartoe ging.
En sprekers in spé trainen voor de Speakers Club.
En werken aan mijn website.
En het rouwproces na het overlijden van mijn vader.
En de zorg voor mijn gezin.
En gewoon: het leven.

inspirerende spreker wendbaarheid veerkracht uitstelgedrag comfortzone
inspirerende spreker wendbaarheid veerkracht uitstelgedrag comfortzone2

De illusie

Maar in 2024 ga ik echt meters maken met mijn boek. Mijn hoofd zit vol met teksten en het afgelopen jaar heb ik diverse mensen geïnterviewd waarvan ik die gesprekken ook uit wil werken. Dus om nu niet weer een jaar te vullen met uitstelgedrag heb ik vier dagen een huisje geboekt. Samen met een vriendin die ook een boek gaat schrijven. Zo hebben we ook aan elkaar een sparringpartner als we even vastlopen in het schrijfproces (wat uiteraard niet gaat gebeuren, maar toch).
Huisje geboekt, koffers gepakt, laptop mee. En die fles wijn, want dan kunnen wij ook met een voldaan gezicht op de foto met onze laptop en glas.
Gelijk na aankomst kruipen we achter onze laptops. De inspiratie vloeit rijkelijk, net als de wijn. En het ene na het andere hoofdstuk staat op papier. Na vier dagen schrijven komen we weer uit onze bubble en tadaaaa zie daar: mijn boek is voor 80% geschreven.
You wish (of eigenlijk ik).

“De inspiratie vloeit rijkelijk, net als de wijn. En het ene na het andere hoofdstuk staat op papier.”

De werkelijkheid

We mogen ‘smiddags ons huisje in.
Wat een heerlijk huisje! Even koffers uitpakken en even bijpraten want we hebben elkaar al zo lang niet gezien.
Boodschappen doen want we moeten toch eten.
Lekker! Borrelplankje.
Ik heb de sauna aangezet, even ontspannen voordat we beginnen met schrijven.
Onze schrijfstrategie voor de komende dagen bespreken.
Is het al zo laat? Ik ga nu slapen hoor.

Goedemorgen! Is het al zo laat?
Eerst even douchen.
Dan wat mails wegwerken zodat ik straks helemaal offline kan om te schrijven.
Honger dus ontbijtje maken.
Ja, ik ga nu echt wel even wat schrijven.
Pffff waar moet ik beginnen?
Koffie?
Heb je trek? Ik maak wel even een lekkere soep voor ons.
Schrijven.
Ik ben vanmorgen helemaal vergeten m’n tanden te poetsen.
De jacuzzi is warm en we hebben wel een pauze verdiend!
Heb jij ook zo’n honger?
Nog even schrijven.
Sauna? Goed idee.
We filosoferen nog wat.
Welterusten.

De volgende dag zit ik om zeven uur achter m’n laptop: dit wordt dé dag dat ik echt veel ga schrijven.
Douchen.
Lekker ontbijtje maken.
Trots want maar liefst vijf zinnen geschreven.
Nou dan hebben we wel koffie met iets lekkers verdiend.
Lunchen?
Schrijven.
Zuurstoftekort dus naar het bos voor een wandeling.
Schrijven.
We brainstormen in de jacuzzi.
Hoogste tijd om weer wat te eten.
Sauna.
Schrijven want niet tevreden dat het schrijfproces zo tergend langzaam gaat.
Misschien helpt het als ik er een glaasje wijn bij drink.
Nee niet echt.
Weet je wat, morgen weer een nieuwe dag.

Vandaag de laatste ochtend in ons huisje en die sauna hebben we thuis niet dus daar gaan we nog even schandalig van genieten.
Koffers inpakken.
Ontbijten.
Wegwezen.
Zullen we nog even ergens lunchen om onze schrijfdagen af te sluiten?

De foto van de laptop en glas wijn, die heb ik gemaakt. Maar zonder voldaan gezicht van mij erbij. En dat ik niet zo veel heb kunnen schrijven als ik van tevoren had gehoopt maakt me eigenlijk niets uit. Waarom zou ik mijzelf zo’n druk opleggen om zo veel te moeten schrijven in zo’n korte tijd? Ik heb vooral genoten van de rust, echt de tijd hebben voor goede gesprekken, lekker eten. En vieren dat ik weer een stapje verder ben met mijn boek. Ik zal nog wel minstens tien van deze tripjes moeten plannen voordat m’n boek een boek is.
Mij hoor je niet klagen😊.

inspiratie tips spreker

Joyce de Ruiter is een veelgevraagd inspirerende spreker op het gebied van wendbaarheid, veerkracht en leiderschap in tijden van verandering en diversiteit & inclusie. In haar keynotes combineert ze beste inzichten uit de psychologie van veranderen met haar krachtige levensverhaal over hoe ze omgaat met het langzaam verliezen van haar zicht en gehoor.

BOEK JOYCE ALS SPREKER VOOR JOUW EVENT