AFSCHEIDSREDE
2 oktober 2024 Joyce de Ruiter

Afscheidsrede

Jarenlang was je een baken van rust, stabiliteit. Een pilaar om op te leunen tijdens een extreem angstige gebeurtenis. Een uithangbord waar trots logo’s op getoond konden worden zodat deze op iedere foto terug te zien waren. Een opbergplek voor allerlei paperassen, technische snufjes, glazen water en een camouflage voor lelijke snoeren. Maar lieve katheder, zoals met alles in het leven is er een tijd van komen en een tijd van gaan. En de tijd van gaan is voor jou nu gekomen.

Spreken in het openbaar behoort naast doodgaan tot de grootste angsten die mensen hebben. Heerlijk om je dan te kunnen verschuilen achter een pilaar waar je je geprinte speech neer kunt leggen die je woord voor woord voor kunt lezen. Het probleem waar je je handen moet laten is ook gelijk opgelost: achter het schot van deze katheder.
Wat een briljante uitvinding toch die katheder.

Waarom het van achter een katheder lastig is een inspirerende spreker te zijn

Er is alleen een probleem: dan héb je het podium, pák je hem niet.
De katheder is namelijk niet meer dan een barrière tussen de spreker en het publiek. Helaas zie ik nog te vaak op congressen een zenuwachtige spreker, vaak toch de CEO die ook iets ‘moet’ zeggen (van wie eigenlijk?) als gezicht van de organisatie.
Wanneer een spreker zich verschuilt achter dit houten blok om ongemakkelijk een ellenlange speech voor te lezen, verliest de boodschap direct haar kracht. Het publiek voelt de afstand, zowel fysiek als emotioneel. De ogen van de toeschouwers glijden weg, plotseling schiet dat mailtje dat nog op een reactie wacht, de boodschappen die nog besteld moeten worden dus smartphones komen tevoorschijn en voordat je het weet, is de hele zaal afgeleid. Dat lijkt me niet de bedoeling van die investering van zaalhuur, catering en je personeel een dag van de werkvloer…

202409 Sprekerstraining inspirerende spreker Joyce de Ruiter Afscheidsrede katheder 1
202409 Sprekerstraining inspirerende spreker Joyce de Ruiter Afscheidsrede katheder 2

Tijd voor verandering

Laten we eerlijk zijn: de katheder is een relikwie uit een tijdperk waarin formele toespraken en eindeloze monologen de norm waren. Het is hoog tijd om afscheid te nemen van dit veredelde podiummeubel en het te degraderen tot wat het werkelijk zou moeten zijn: een handige bijzettafel voor een glas water of een laptop voor interactieve elementen met het publiek zoals Kahoot. En spreken te benaderen als een ambacht, want dat is het. Een ambacht dat tijd en energie kost om je in te ontwikkelen. Dat ben je je publiek verplicht want jij vraagt hun kostbare tijd en aandacht. Gelukkig weten wij bij de Speakers Club alles van hoe je een saaie speech of presentatie omturnt tot een memorabele performance waar je publiek nog lang over na zal praten.

“Het is hoog tijd om afscheid te nemen van dit veredelde podiummeubel en het te degraderen tot wat het werkelijk zou moeten zijn: een handige bijzettafel.”

Wat doet spreken van achter een katheder met het publiek?

  • Verlies van verbinding: Een spreker achter een katheder lijkt minder benaderbaar en minder menselijk. Het publiek voelt zich niet betrokken bij de presentatie, wat de impact van de boodschap vermindert.
  • Monotoon en saai: Een statische spreker die slechts een tekst voorleest, mist de dynamiek en energie die nodig is om de aandacht vast te houden. Het publiek verveelt zich en verliest snel interesse.
  • Gebrek aan interactie: De katheder belemmert niet alleen de spreker maar ook de mogelijkheid tot interactie met het publiek. Het belemmert spontane vragen, reacties en discussies, die juist een lezing levendig maken.

Hoe je wel op het podium kunt staan tijdens het spreken

Hop! achter dat ding vandaan en beweeg vrij over het podium. Beweeg naar het publiek als je ze iets vraagt, loop eens naar een andere plek op het podium. En nee: dit is geen vrijbrief om je stappenteller een boost te geven door te ijsberen op het podium, laat je bewegingen wel functioneel en ondersteunend zijn aan je verhaal. Wil je daar comfortabeler in worden, dan kunnen we samen op het podium van het Speakers Club ClubHuys, het Neherlab Auditorium, oefenen met jouw verhaal.

Geef een interactieve en dynamische presentatie waarbij je gebruik maakt van visuele hulpmiddelen zoals een flip-over, video of PowerPoint bijvoorbeeld (ik ken wel een bureau die je daar bij kan helpen). En betrek je publiek door vragen te stellen, discussies te stimuleren en directe feedback te ontvangen middels interactieve tools zoals Kahoot, Slido of Yellenge. Et voilá nu mag de katheder wél op het podium. Niet om de hele tijd achter te blijven staan maar om jouw laptop op te zetten.

Is in het eentje op het podium staan en te moeten spreken terwijl alle ogen op jou gericht zijn nog steeds iets waar je volledig van in de stress schiet? Waarom vraag je niet de dagvoorzitter je te interviewen? Zo ben je met z’n tweeën in gesprek, houdt de dagvoorzitter je bij het onderwerp en bewaakt de tijd.

Kortom, geen excuses meer om je achter een katheder te verschuilen. Vanaf nu gebruiken we de katheder alleen waarvoor het nog nuttig kan zijn: als bijzettafel.

Tot ziens steunpilaar.

Of je nu vanuit jouw zakelijke rol moet presenteren of een professioneel spreker bent: wil jij jouw spreekskills naar een next level tillen of leren hoe je begint met het ontwikkelen van jouw keynote? Volg dan de Masterclass spreken als een pro. In 2 dagen neem ik je mee in alle facetten van spreken vanuit ons theater: Het Neherlab Auditorium. De eerstvolgende training staat gepland op 15 en 16 november: lees hier alle info en meld je aan.

inspiratie tips spreker

Joyce de Ruiter is een veelgevraagd inspirerende spreker op het gebied van wendbaarheid, veerkracht en leiderschap in tijden van verandering en diversiteit & inclusie. In haar keynotes combineert ze beste inzichten uit de psychologie van veranderen met haar krachtige levensverhaal over hoe ze omgaat met het langzaam verliezen van haar zicht en gehoor.

BOEK JOYCE ALS SPREKER VOOR JOUW EVENT