IS HOREN EEN LUXEGOED GEWORDEN?

IS HOREN EEN LUXEGOED GEWORDEN?
15 november 2023 Joyce de Ruiter

Is horen een luxegoed geworden?

Beste zorgverzekeraars in Nederland. Ik begrijp het allemaal even niet meer en jullie volgens mij al helemaal niet…
Vanaf mijn geboorte ben ik ernstig slechthorend. Iemand kan naast mij staan en tegen mij praten, ik hoor dan dat er iets van geluid is, maar verstaan is onmogelijk. Gelukkig heb ik hoortoestellen. Hierdoor kan ik dusdanig goed horen dat ik gewoon mee kan draaien in de maatschappij. Je weet wel: een eigen bedrijf runnen en dus mijn eigen inkomen verdienen, twee kinderen grootbrengen, deelnemen aan gesprekken, kortom: participeren in een horende maatschappij.

Geen verschil

Dat ik naast ernstig slechthorend ook nog eens 80% van mijn zicht kwijt ben en ik mijn gehoor dus nóg harder nodig heb laat ik hier gemakshalve even achterwege. Want het punt dat ik wil maken zou geen verschil mogen maken met mensen die wel hun volledige zicht hebben naast hun slechthorendheid.

inspirerende spreker wendbaarheid zorgverzekeraars
inspirerende spreker verandering zorgverzekeraars

Helaas

Jullie maken samen met een aantal audicienketens mooie reclames dat hoortoestellen daar volledig worden vergoed. Deze ketens vermelden daar gemakshalve niet bij dat het alleen om een select aantal basishoortoestellen gaat. Fantastisch voor de bejaarde die met dit beetje versterking weer mee kan doen met de bingo. Maar met mijn kaliber gehoorverlies heb ik daar by far niet genoeg aan. Ik heb een hoortoestel nodig die volgens jullie omschrijving uit de ‘vrije markt’ komt.
En daarop is jullie antwoord: “Helaas, je hoort te slecht. Die vergoeden wij niet”.
Horen jullie zelf wel wat je dan zegt?

” ‘Helaas, je hoort te slecht. Die vergoeden wij niet’.
Horen jullie zelf wel wat je dan zegt?”

Weegt deze bureaucratie echt op tegen de kosten?

Een gesprek met jullie klantadviseur maakt duidelijk dat in uitzonderlijke situaties een uitzondering wordt gemaakt middels het aanvragen van een machtiging. Dit mag niet door mijn audicien worden aangevraagd, hiervoor moet ik van jullie eerst naar het Audiologisch Centrum. Daar moet ik dan diverse onderzoeken doen die aantonen dat ik met een basistoestel significant minder hoor dan met een ‘vrije markt’ toestel. Mochten jullie het nog niet weten: ik ben al mijn hele leven slechthorend en kan al mijn hele leven niet genoeg horen met een basistoestel, dat toon ik mijn hele leven iedere 5 jaar opnieuw aan. Daarnaast is mijn gehoorverlies progressief dus het is geen hoge wiskunde om te weten dat het nu niet anders zal zijn.
Ik ben wel nieuwsgierig: wat kosten alle onderzoeken, begeleiding en de hele papierwinkel voor de aanvraag vanuit het Audiologisch Centrum en de beoordeling door jullie medisch specialist? Weegt deze bureaucratie echt op tegen de kosten van de hoortoestellen die ik nodig heb?

Of het slechtste of helemaal niets

Bij de aanschaf van nieuwe hoortoestellen zag ik keer op keer de vergoedingen verminderen. Zo is er ook een minister geweest die het genoeg vond om maar 1 hoortoestel te vergoeden, alsof je 2e oor overbodig was.
5 jaar geleden mocht ik nog zelf het verschil tussen het basistoestel en mijn vrije markt hoortoestel bijbetalen. Die ruim € 3000,- was al een flinke rib uit mijn lijf. Maar anno 2023 mag dit zelfs ook niet meer.
Het is of het slechtste hoortoestel, of helemaal niets.

Het wordt nog mooier:
Er zijn nog een paar zorgverzekeringen die nog wel iets vergoeden als je mazzel hebt. Ik zou dus vóór 1 januari van zorgverzekeraar over kunnen stappen. Maar…mijn audicien hoort in de wandelgangen dat bij die verzekeraars die vergoeding komend jaar ook eruit gaat. En guess what…dat wordt pas ná 1 januari bekend gemaakt. Een soort roulette dus of je naar de juiste bent overgestapt.

Is kunnen horen een luxegoed geworden?

De offerte voor mijn nieuwe hoortoestellen ligt hier voor mij op tafel: ruim € 4150,-. Zelfs voor een tweeverdienend gezin is dit bedrag, naast alle andere zorgkosten waarvan de vergoedingen wegbezuinigd zijn en het steeds hoger wordende eigen risico die ieder jaar gegarandeerd op gaat, bijna niet meer op te brengen. Laat staan voor iemand die het financieel minder breed heeft.
Is kunnen horen dan nu een luxegoed geworden?

Rekensom

Wel eens de rekensom gemaakt wat de kosten zouden zijn als ik niet meer kan bouwen op mijn gehoor met hoortoestellen zoals nu? Ik kan dan niet meer mijn werk doen en word volledig afhankelijk van een uitkering. Ik kan dan niet meer communiceren met de horende mensen om mij heen en heb intensieve hoorzorg nodig, ik denk dan aan: het leren van gebarentaal (die ik overigens niet goed kan zien met mijn nog maar 20% zicht), braille, tactiele gebarentaal, doventolken, ICT aanpassingen etc. En laten we vooral de kosten van de mentale zorg op de divan niet vergeten, want geloof me die ga ik nodig hebben.

” Zelfs voor een tweeverdienend gezin is dit bedrag bijna niet meer op te brengen. Laat staan voor iemand die het financieel minder heeft.”

Dus beste Univé…’daar plukt ú de vruchten van’…?

Mijn boom is kaalgeplukt.

inspiratie tips spreker

Joyce de Ruiter is een veelgevraagd inspirerende spreker op het gebied van wendbaarheid, veerkracht en leiderschap in tijden van verandering en diversiteit & inclusie. In haar keynotes combineert ze beste inzichten uit de psychologie van veranderen met haar krachtige levensverhaal over hoe ze omgaat met het langzaam verliezen van haar zicht en gehoor.

BOEK JOYCE ALS SPREKER VOOR JOUW EVENT