LEREN IS NIET EEN KWESTIE VAN GELD MAAR VAN CREATIEF ZIJN

LEREN IS NIET EEN KWESTIE VAN GELD MAAR VAN CREATIEF ZIJN
20 april 2023 Joyce de Ruiter

Leren is niet een kwestie van geld maar van creatief zijn – tips voor gratis inspiratie

Als spreker wendbaarheid inspireer ik de meest uiteenlopende organisaties hoe een wendbare mindset te ontwikkelen en leiding te geven aan verandering, van jezelf en anderen. De wereld verandert continu dus ook ik moet continu bijblijven met wat er speelt en ik laat mij dan ook graag inspireren. Soms moet ik flink in de buidel tasten voor het volgen van een ontwikkelprogramma of seminar. Maar inspiratie en leren hoeft niet altijd een fortuin te kosten! In deze blog deel ik een aantal tips met je waar je (bijna) gratis inspiratie kunt vinden om jezelf te blijven ontwikkelen.

inspiratie tips spreker
inspiratie tips spreker

Als je opleidingsbudget niet genoeg is

Veel organisaties stellen jaarlijks een budget beschikbaar om te besteden aan een zelf te kiezen opleiding of training, fantastisch natuurlijk. Investeren in de ontwikkeling van je team is investeren in de kwaliteit van je organisatie.
Maar ik hoor helaas ook vaak dat de training die iemand wil volgen veel duurder is dan het beschikbare budget, “Dus ik kan mij niet ontwikkelen”. Of: “Ik heb helemaal geen tijd om een opleiding te volgen”.
Dat mag geen excuus zijn toch? Wat kan wel?

“Inspiratie en leren hoeft niet altijd een fortuin te kosten!”

Inspirerende podcasts waar ik graag naar luister

Er zijn talloze podcasts die je in een korte tijd bijpraten over de beste inzichten op het gebied van leiderschap, persoonlijke ontwikkeling, of waar je maar in geïnteresseerd bent.
Lekker luisteren in de auto, tijdens het sporten, het uitlaten van de hond of huishoudelijke taken. Sla je gelijk twee vliegen in één klap.
Omdat ik zelf nooit alleen in de auto zit en muziekverslaafd ben zet ik, eerlijk is eerlijk, vaker muziek aan dan een podcast. Soms kan ik mij ook irriteren aan podcasts omdat de host zichzelf heel graag hoort praten en het niet om de gast draait. Maar áls ik een podcast luister dan kies ik vaak een van deze drie:

  • Ik ben fan van de ‘Denktank podcast’. Vooral omdat deze lekker vlot wordt gepresenteerd, to the point, kort dus je bent ook een keer door een aflevering heen en inhoudelijk sterke sprekers over leiderschap, beïnvloeding en persoonlijke productiviteit.
  • De ‘BNR Ben Tiggelaar podcast’ vind ik om dezelfde redenen als hierboven fijn om naar te luisteren. Ben houdt het tempo er in dus geen oeverloos langdradig gezever, vat tussentijds samen en zorgt ervoor dat je altijd praktisch weet wat je moet doen.
  • Mijn collega’s Niek van den Adel en Richard de Hoop hebben ook een prachtige podcast: ‘De moeite waard’ waarin ze de luisteraar meenemen in alle facetten van veerkracht. Vol waardevolle inzichten en tussentijdse tussentips. Aflevering 12 is ook echt een aanrader;).
  • De ‘Over Spreken Gesproken’ podcast van mijn Speakers Club collega Glenn Vergoossen is er ook een die ik ontzettend goed vind. Glenn heeft al meer dan 115 afleveringen gemaakt met de beste experts op het gebied van spreken in de breedste zin van het woord. Zoals Glenn zelf zegt: ‘Voor professionals die willen praten met resultaten’. Deze podcast is dus niet alleen interessant voor sprekers.

Haal inspiratie en kennis uit boeken

En natuurlijk de good old tip: lees boeken! In je eigen tempo, op je eigen moment lekker met een boek op de bank. Ik moet bekennen dat ik mijzelf ook bijna nooit zo’n moment gun overdag. Maar ’s avonds even een half uurtje voor het slapen gaan in een boek duiken helpt mij ook om alles van de dag achter me te laten en mijn gedachten te verzetten. Vaak zit ik tijdens het lezen binnen een half uur te knikkebollen dus er gaan wat weken overheen voordat ik een boek uit heb. Maar iets is nog altijd beter dan niets.
Tijdens het lezen heb ik altijd een pen in de aanslag om zinnen te markeren met goede tips of die mij raken of inspireren. Hoekje van die pagina omvouwen en je vindt altijd terug waar je iets hebt gelezen. Als een boek echt zó goed is dat ik het geschrevene in de praktijk wil toepassen maak ik een samenvatting van alles wat ik heb gemarkeerd en lees ik deze eens in de zoveel tijd opnieuw. Iets met de kracht van herhaling.

Hebben jullie al een minibieb op kantoor?

Nog een tip die ik wel eens tegenkom bij opdrachtgevers: in de gang naar het bedrijfsrestaurant of bij de koffieautomaat een minibieb plaatsen. Of een boekenplank, inspiratiekast of welke naam je er ook aan wilt geven.
Vul met elkaar een kast vol met boeken waar je vrij uit kunt lenen. En dan bedoel ik natuurlijk niet de bouquetromannetjesreeks😉. Als je dan ook nog afspreekt dat iedere eerste lezer van een boek een samenvatting maakt en deze op het intranet deelt die door iedereen aangevuld kan worden heb je een skyhigh leercurve met elkaar in gang gezet. Gebruik de lunch voor boek-/podcastbesprekingen en je hebt gelijk een ander gesprek dan het uitwisselen van recepten of het weer.

Nog een paar tips voor (bijna) gratis inspiratie

    • Leg jullie opleidingsbudget bij elkaar en nodig hiervoor een spreker uit over een onderwerp waar jullie meer over willen weten. Als je de investering met elkaar deelt zal je zien dat, hoe groter de groep, de kostprijs per persoon verwaarloosbaar is.
    • Lunch of loop eens een dag(deel) mee met een collega van een compleet andere afdeling. Bereid voor jezelf vragen voor waar jij je in wilt ontwikkelen en laat je inspireren hoe die collega dit aanpakt. Het hoeft niet altijd te gaan om kennis, vaardigheden ontwikkelen is minstens zo belangrijk.
    • Abonneer je op de nieuwsbrief van thought leaders in jouw vakgebied. Zo krijg je een overzicht van de artikelen die die persoon heeft geschreven en kun je scannen welke voor jou interessant zijn om te lezen en mis je niets.

Leren is dus niet een kwestie van geld maar vooral een kwestie van creatief zijn. Mocht je nog tips hebben, ik houd mij aanbevolen!

inspiratie tips spreker

Joyce de Ruiter is een veelgevraagd inspirerende spreker op het gebied van wendbaarheid, veerkracht en leiderschap in tijden van verandering. In haar keynote combineert ze beste inzichten uit de psychologie van veranderen met haar krachtige levensverhaal over hoe ze omgaat met het langzaam verliezen van haar zicht en gehoor.

BOEK JOYCE ALS SPREKER VOOR JOUW EVENT